Projecten

Hieronder vindt u een selectie van onze projecten.

CIRCULAR MANUFACTURING

Voor Holland Circular Hotspot en het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie maakte ik deze Engelstalige publicatie over de uitdagingen en kansen voor de internationale maakindustrie om circulair te worden. Met 20 cases, circulaire strategieën en kansen voor internationale samenwerking.

SYMPOSIUM                   'De industrie maakt 't circulair!'

Meer dan 150 mensen kwamen op 10 december 2019 naar dit succesvolle symposium. Het doel? Maakbedrijven inspireren en op weg helpen naar circulair ondernemen.  Diana ontwikkelde en organiseerde dit symposium in opdracht van Koninklijke Metaalunie en FME.  Ze stelde het programma samen, maakte de briefing voor dagvoorzitter en sprekers en was opdrachtgever voor een aantal inspirerende video's over de ondernemers die deze dag aan het woord kwamen. Bekijk de terugblik.

Publicatie Circular is going global

Voor Holland Circular Hotspot maakte Diana het Engelstalige magazine Circular is Going Global, in samenwerking met Holland Branding.  In korte tijd werden meer dan 30 aansprekende cases van Nederlandse ondernemers bijeen gebracht om Nederland als circulair gidsland te promoten. 

Programmamanager Nederland circulair!

Diana was voor De Groene Zaak verantwoordelijk voor ontwikkeling van meer dan 100 Best Practices Circulaire Economie, meerdere publicaties, bijeenkomsten en netwerkontwikkeling voor Nederland Circulair! Samen met andere non-profit organisaties werd gewerkt aan de ontwikkeling van het programma en het bereiken van honderden Nederlandse ondernemers.

INSPIRATIEBOEK CIRCULAIR ONTWERPEN GWW-SECTOR

In opdracht van Rijkswaterstaat en in samenwerking met ipv Delft maakte Diana dit inspiratieboek over circulair ontwerpen. Een handig en inspirerend naslagwerk voor iedereen die betrokken is bij ontwerpen in de grond-, weg- en waterbouwsector. De publicatie bevat tientallen voorbeelden uit de praktijk en is gratis te downloaden.

Circular business breakfast Rotterdam

Op woensdag 17 januari 2018 kwamen 80 mensen naar BlueCity in Rotterdam voor een ondernemersontbijt over circulair ondernemen. Na presentaties van SEW Eurodrive en Gispen en een korte discussie, konden de aanwezigen in gesprek met de gemeente Rotterdam Circo en Innovation Quarter. De activiteit werd door Diana georganiseerd en gehost voor Nederland Circulair in het kader van de Week van de Circulaire Economie. (foto: BlueCity)

Producenten verantwoordelijk maken voor circulair

Hoe kan Extended Producer Responsibility (EPR), oftewel producentenverantwoordelijkheid ingezet worden om de transitie naar Circulaire Economie te stimuleren? Verkenning voor EY in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.  Lees het rapport hier.

 

marketing en communicatie Holland Circular Hotspot

Vanaf 2018 is Diana lid van het kernteam van Holland Circular Hotspot en daarin verantwoordelijk voor de marketing- en communicatie activiteiten. Belangrijk doel is het interesseren en activeren van ondernemers en intermediairs  om internationaal te gaan ondernemen en samenwerken op het gebied van circulaire economie. Taken zijn onder meer de ontwikkeling en onderhoud van de website en social media platforms, organiseren events en contact onderhouden met de achterban.

oPZET communicatie circulaire maakindustrie

In 2019 is het ambitieuze Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie van start gegaan. Een vierjarig, veelomvattend programma om de maakindustrie te transformeren. Als projectmanager was Diana verantwoordelijk voor de opzet en uitwerking van de communicatie-activiteiten.  Hierbij hoorde onder meer de ontwikkeling en lancering van de website (met PMS72 en Tymen Cieraad) en social media kanalen (ism Stephanie Schuitemaker) en de ontwikkeling van aansprekende cases (ism Merel Segers).

LCA TRAINING KUNSTSTOF COMPOSIETEN

Kunststofcomposieten maken sterke, lichte bruggen en andere constructies mogelijk die weinig onderhoud nodig hebben. Maar wat betekent dit voor de milieu-impact? Diana geeft al meerdere jaren training over het gebruik van Levens Cyclus Analyse (LCA) voor deze toepassingen, als onderdeel van een cursus van PAO. Meer over LCA- en footprinting-diensten is te vinden op Ecolyse.

inspiratiesessie voor de fruitmotor

Voor de Betuwse Fruitmotor organiseerde Diana een excursie langs Rotterdamse food-ondernemers. De dag leverde niet alleen inspiratie en uitwisseling van kennis maar ook veel ideeën voor samenwerking. Ook op zoek naar nieuwe partners om je circulaire plannen te realiseren? Laat het weten!

Circular award 2018

Vijf bedrijven werden genomineerd voor de Circular Award 2018, Closing the Loop werd de winnaar. Ter promotie werden flyers en posters ontwikkeld, die onder meer werden ingezet bij het MVO Nederland Nieuwjaarsevent. Diana schreef de teksten en coördineerde de productie voor Nederland Circulair. Uitvoering door ontwerper Jochem Duyff en fotograaf Roza Schous.

ROADMAP Circulaire TexTIELketen

Ontwikkeling van een model en roadmap voor Proeffabrieken Textielrecycling voor de Werkgroep Circulaire Economie van Plan van Aanpak Verduurzaming Nederlandse textiel- en kledingsector, in opdracht van Rijkswaterstaat.  Als vervolg op het projectrapport van EY heeft de werkgroep de roadmap verder uitgewerkt. 

Get Started Coach

Diana de Graaf is startup coach in het Get Started programma van het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) in Rotterdam. Met speciale aandacht voor startups met een duurzaam of circulair concept.